pub-8061648142596793
top of page

Το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Διαβάστε το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

5+ τρόποι εκμάθησης της προπαίδειας! Μέρος 1ο



Σας καλησπερίζω φίλοι μου εδώ από το blog μου. Έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε αλλά κατάφερα να βρω λίγο χρόνο να γράψω ένα άρθρο που έχω έτοιμο στο μυαλό μου μέρες τώρα. Σήμερα θα σας προτείνω μερικούς τρόπους εκμάθησης της προπαίδειας που κατά καιρούς έχω εφαρμόσει και είδα αποτελέσματα. Όσοι γονείς έχετε παιδάκια στη Γ' Δημοτικού, ίσως και στη Β' Δημοτικού, έρχεστε πρώτη φορά αντιμέτωποι με το μεγάλο αυτό άλμα που πρέπει να γίνει ως προς την κατάκτηση μαθηματικών γνώσεων, την προπαίδεια. Κάποια παιδιά δεν δυσκολεύονται καθόλου, απλά τη μαθαίνουν μία φορά και δεύτερη δεν χρειάζεται. Στην πλειοψηφία τους όμως, οι μαθητές φαίνεται να δυσκολεύονται λίγο έως πολύ με το να μάθουν την προπαίδεια. Είμαι σίγουρη πως έχετε δοκιμάσει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδάκια σας, άλλωστε τις περισσότερες φορές δεν αρκεί μονάχα ένας.

Σήμερα θα σας προτείνω κάποιους τρόπους που μπορείτε να δοκιμάσετε μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του μαθητή. Ωστόσο, πρέπει να σας επισημάνω το εξής: Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάστε την προπαίδεια ως ένα χρήσιμο νοητικό ''εργαλείο'' που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές στην καθημερινότητά τους και όχι ως μία αγγαρεία, ως μία καταναγκαστική διαδικασία. Τότε και μόνο τότε θα έχετε κερδίσει το ''στοίχημα'' κατά το ήμισυ. Θα μου πείτε, αυτό είναι ''δουλειά'' του δασκάλου αλλά σκεφτείτε πόσο θα συμβάλλετε στο έργο του αν βοηθήσετε κι εσείς σε αυτό. Τι έχω λοιπόν να σας προτείνω...


1ος τρόπος:

Ο παραδοσιακός τρόπος: πίνακες προπαίδειας

Η παρουσίαση των πινάκων προπαίδειας από το 0 έως το 10! Ο μαθητής προσπαθεί να απομνημονεύσει τα γινόμενα για κάθε πίνακα/στήλη. Η έννοια της απομνημόνευσης στη μαθησιακή διαδικασία δεν πρέπει να υφίσταται, ωστόσο στην περίπτωση μας κι αν είναι εφικτό και εύκολο για τον μαθητή, δεν πρέπει να κατηγορείται, εφόσον αναφερόμαστε σε μαθητή που έχει κατακτήσει την έννοια του πολλαπλασιασμού. Δοκιμάστε πίνακες/στήλες με χρωματικές αντιθέσεις που δίνουν έμφαση στο αποτέλεσμα και αποφύγετε τις ασπρόμαυρες στήλες που δεν διεγείρουν το μάτι του μαθητή και κατ' επέκταση το ενδιαφέρον του. Να, οι καρτέλες με τους πίνακες της προπαίδειας που μπορείτε να κατεβάσετε εδώ!


2ος τρόπος: Εναλλακτικοί πίνακες προπαίδειας

Μία παραλλαγή των όσο ανέφερα παραπάνω μόνο που στους πίνακες/στήλες δεν παρουσιάζονται τα γινόμενα από το 0 έως το 10. Τι εννοώ; Η προπαίδεια/πίνακας του 0 έχει 11 γινόμενα. Ο πίνακας του 1 έχει 10 γινόμενα εφόσον το γινόμενο 1x0=0 υπάρχει ήδη στον πίνακα του 0. Στην ίδια λογική, ο πίνακας του 2 έχει 9 γινόμενα αφού τα γινόμενα 2x0=0 και 2x1=2 έχουν προηγηθεί στους πίνακες του 0 και του 1. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε επόμενος πίνακας έχει λιγότερα γινόμενα αφού υπάρχουν ήδη στα προηγούμενα. Έτσι δίνεται η εντύπωση στον μαθητή ότι έχει να μάθει λιγότερα και δεν προϊδεάζεται αρνητικά. Μη ξεχάσετε όμως το εξής: Πρέπει να επισημαίνετε κάθε φορά ότι τα γινόμενα είναι ίδια αν αντιμεταθέσουμε τους παράγοντες, δηλαδή τους αριθμούς. Δείτε και κατεβάστε την σχετική εκπαιδευτική αφίσα εδώ και εδώ!


3ος τρόπος:

Τραγούδια με προπαίδειες!

Ενας πολύ διασκεδαστικός τρόπος εκμάθησης της προπαίδειας. Μάθετε τους στίχους και απλά τραγουδήστε!

Δείτε τα τραγούδια εδώ...


4ος τρόπος:

Παίξτε unoπροπαίδειες και παιχνίδια μνήμης!

Ένα παιχνίδι δικής μου έμπνευσης που στηρίζονται στο γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι uno. Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες, κατεβάστε το παιχνίδι και παίξτε οικογενειακώς! Μία άλλη πρόταση είναι και το παιχνίδι μνήμης που μπορείτε να βρείτε εδώ.


5ος τρόπος:

Μαθαίνω ενώ ζω!

Μαθαίνω ενώ ζω σημαίνει εξασκούμαι χωρίς να κάθομαι στο γραφείο μου αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να κρατώ μολύβι, χωρίς να γράφω ή να διαβάζω αλλά απαντώντας σε ''τυχαίες'' ερωτήσεις. Τι εννοώ; Ας υποθέσουμε ότι μαγειρεύετε και το παιδί σας βλέπει τηλεόραση ή παίζει. Ζητήστε βοήθεια και ρωτήστέ το πόσα αβγά υπάρχυν συνολικά στο ψυγείο δέιχνοντάς του 2 εξάδες αβγά, ώστε να σκεφτεί την πράξη 2x6=12. Ή κάτι πιο επίκαιρο...Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ρωτήστε πόσες μπάλες έχετε συνολικά δείχνοντάς του για παράδειγμα 5 κουτιά που το καθένα περιέχει 8 μπάλες.


...ακόμα μερικές προτάσεις!

Εδώ και εδώ μπορείτε να βρείτε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της προπαίδειας!


Ελπίζω να σας βοήθησα! Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος με νέες προτάσεις..

Σας ευχαριστώ πολύ!

θα τα ξαναπούμε φίλοι μου...

Χ.Μ.

bottom of page
google.com, pub-8061648142596793, DIRECT, f08c47fec0942fa0